ZAMEK CIESZYN ”Polish-Turkish Meetings with Craft”
Dział
prototyp | prototype
Our Role
szkło dmuchane, kształtowane ręcznie w technice cesmi bulbul | blown hand-formed glass with cesmi bulbul technique
BOSPHORUS COLLECTION | TURKEY
Projekt powstał podczas udziału w projekcie “Polsko-tureckie spotkania z rzemiosłem” zorganizowanym przez Zamek Cieszyn przy wsparciu Culture.pl. Podczas wizyty studyjnej w Stambule oraz ośrodku szklarskim CAM OCAĞI miałam okazję poznać tajniki tradycyjnej tureckiej techniki Cesm-i Bulbul. Kolekcja AYRAN BOSPHORUS została zaprojektowana z myślą o tureckiej kuchni, składa się z naczyń do serwowania nabiału: sery twarogowe, jogurty, pasty i sosy na bazie jogurtu i tradycyjny napój ayran. Biały kolor nabiału stanowi element gry optycznej, komponując się z biało-niebieskimi liniami w szkle, powodując „zanikanie” i „pojawianie się” jasnej partii grafiki. Pracowałam z rzemieślnikiem Mehmet Kömürcü i jego zespołem. (Nabiał zajmuje ważne miejsce w kuchni tureckiej, wywodzącej się z tradycji nomadów – pasterzy, którzy przywędrowali na tereny dzisiejszej Anatolii z gór Ałtaj. W ich diecie około 4500 lat temu pojawił się jogurt, później inne przetwory mleczne. Dziś nabiał bardzo popularny, z niego przygotowuje się wiele przystawek.)
|
Work created within the project called ”Polish-Turkish Meetings with Craft” organized by Zamek Cieszyn powered by Culture.pl. During a study visit in Stambul and in glass school CAM OCAĞI I had an opportunity to learn the secrets of traditional Turkish technic called Cesm-i Bulbul. AYRAN BOSPHORUS collection was designed with Turkish cuisine in mind and it is full of tableware for serving dairy products such as forage frais, yoghurts, pate and yoghurt based souses as well as traditional drink called ayran. Whiteness of dairy products encourages play-of-colors. White and blue lines compose with white food making the light part of graphics to „appear” and „disappear”. I worked with Mehmet Kömürcü, craftsman, and his glasswork team. (Dairy products constitute very important element in Turkish cuisine which derives from nomad tradition – shepherds who travelled from the Altai Mountains to what today is Anatolia. Yoghurts and other dairy products appeared in their diet as early as 4500 years ago.